Harta Moldovei în timpul lui Ştefan cel Mare

About these ads
This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.

One Response to Harta Moldovei în timpul lui Ştefan cel Mare

 1. Valeriu Atanasiu says:

  Pentru CULAI:
  Daca verifici provenienta hartii, vei vedea ca a fost publicata cu binecuvantarea (pe atunci) Episcopului Husilor, Conon Arămescu-Donici. Acesta a fost ales Episcop la 8 feb 1902 si a fost ales Mitropolit-Primat (calitate devenita ulterior de Patriarh al BOR) la 14 februarie 1912 (inscaunat la 19 februarie).
  Deci harta a fost publicata in acest interval de aproape10 ani.
  In aceasta perioada inca se aduceau modificari scrierii si utilizarii literelor in exprimarea documentara. Nu este deloc “neconvingatoare” utilizarea grafiei – alta decat chirilica.
  Cateva etape care marcheaza trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin sint:
  În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Ion Heliade Rădulescu publică o lucrare despre gramatica limbii române (1828) în care propune simplificarea alfabetului chirilic prin alcătuirea unui alfabet mixt. În același timp el susține principiul fonetic în scrierea limbii române.
  În 1860 și 1862 se adoptă în mod oficial alfabetul latin, dar, contrar propunerii lui Ion Heliade Rădulescu, a fost preferat principiul etimologic pentru scrierea limbii române.
  În 1904 Titu Maiorescu scria Academiei Române un „Raport înfățișat Academiei Române în numele secțiunii literare în sesiunea generală de la 1904” referindu-se la revizuirea ortografiei. În preambul se referea la faptul că revizuirea anterioară începuse în 1869, cu 24 de ani în urmă, printr-o comisie formată din domnii Alecsandri, Bariț, Hașdeu, Quintescu și Maiorescu. Această comisie reușise în 1880 să aducă aprobarea în plen asupra unor reguli întemeiate pe un „etimologism puțin temperat prin concesiuni fonetice, ortografia primită de majoritatea de la 1880 era în esență un fonetism temperat prin «necesități etimologice»”.
  Cu privire la “includerea” Muntelui Athos: de fapt observam mentionarea Manastirii Zograf / Zografu (adică icoană zugrăvită prin minune) care a fost zidita de Stefan cel Mare (vezi “legenda” hartii) – care a refăcut mănăstirea aproape integral, între anii 1466-1502.
  Nu apare pe harta peninsulei numerotarea (cum se poate vedea in explicatia din stanga-jos, in enumerarea judetelor componente) pentru a sugera stapanirea teritoriala.
  In plus, Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei a ridicat la Vatoped arsanaua (portul) pentru corabii. Pisania acesteia, un basorelief in marmura alba, asezata acolo la anul 1496, il infatiseaza pe domnitorul ctitor inchinand-o Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Sfantul Voievod Stefan cel Mare, cu coroana voievodala pe cap, inchina Maicii Domnului cu Pruncul in brate o bisericuta. Dedesubt, sta asezata stema Moldovei cu capul de zimbru si anul constructiei, 1496. Pisania poate fi vazuta si astazi, in latura dinspre mare a cladirii.
  Mai mult, pe unul din peretii de la intrarea in biserica se vede inca stema Tarii Romanesti, sapata in marmura.
  Pe harta, distinct de semnul “biserica construita de Stefan” in dreptul Manastirei Zograf apare un cerc semnificand “punct strategic” – “turn p. corabii” = arsanaua (portul) ridicat de Stefan.
  Este frumos sa aratam ca numele domnitorilor romani sunt binecunoscute la Vatoped: Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul Neagoe Basarab, Alexandru Lapusneanu, Vlad Vintila, Vasile Lupu si Sfantul Constantin Brancoveanu.
  Despre contributia tarilor Romanesti/Valahe la supravietuirea Ortodoxismului autentic la Athos, istoria adevarata spune de 500 de ani de ajutorare cu bani, hrana, lucratori etc. ceea ce nu a convenit multora – spunandu-se recent ca Vlad Tepes avea “trecere” in Occident ca domn/dominus/imparat al Rasaritului [Ortodox]…. contrabalansand influenta Papei.
  Oricat de “deranjant” pentru greci este ca vlahii/rumunii si deci si moldovenii au tinut vie dreapta credinta la Athos, Româna este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate servicii religioase în acest stat monastic , o regiune autonomă din Grecia, fiind vorbită în schiturile Prodromu și Lacu.

  Sper ca am adus elementele necesare de veridicitate si ca indoiala in autenticitatea hartii este inlaturata.
  ==================
  Link-uri:

  http://teologiromani.org/A/DoniciAramescu.html

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ortografia_limbii_rom%C3%A2ne

  http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-vatoped-sfantul-munte-athos-120413.html

Comentariile nu sunt permise.